Recepty syrové stravy - sladké
SYROVÉ (VITARIÁNSKÉ) RECEPTY
Sladké:
Meruňkové nepečené řezy
Sušené meruňky spaříme vřící vodou, pak je propláchneme pitnou vodou. Nakonec je necháme zalité vodou nabobtnat min. 1 hod. na chladném místě (nebo i přes noc v ledničce). Pomeleme si ořechy (vlašské nebo lískové nebo mandle – dle chuti). Pomixujeme namočené meruňky i s vodou ručním tyčovým mixérem. Smícháme s mletými ořechy. Přidáme med, je-li směs málo sladká. Dohustíme mletým lněným nebo slunečnicovým semínkem.
Můžeme pomixovat i syrové meruňky na pyré a přidat pomleté oříšky a semínka.
Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na plech. Rozkrájíme na čtverce a ty pak na trojúhelníky. Do každého trojúhelníku vtiskneme rozpůlenou meruňku.
Jablkové nepečené řezy
Jablka omyjeme, vykrájíme jádřince a i se slupkou pomixujeme na pyré. Přidáme skořici, mletý hřebíček a med (nebo Stévii). Smícháme s mletými ořechy. Dohustíme mletým lněným nebo slunečnicovým semínkem. Spojíme v tuhou hmotu.
V jiné míse nahrubo postrouháme jablka, polijeme citrónovou šťávou a promícháme. Můžeme osladit.
Oříškovou hmotu rovnoměrně rozprostřeme na plech. Na povrch klademe na hrubo nastrouhaná jablka. Buchtu rozkrájíme na čtverce a podáváme s dalším čerstvým ovocem nebo ovocným salátem.
Jablečný kořeněný mls s kokosem
Jablka omyjeme, vykrájíme jádřince a i se slupkou pomixujeme na pyré. Přidáme skořici, mletý hřebíček, mletý badyán, trošičku mletého nového koření, citrónové šťávy a med (nebo Stevii). Smícháme s mletými ořechy. Dohustíme kokosem. Spojíme v tuhou hmotu.
Tvoříme kuličky (nebo jiné tvary) a obalujeme v kokosu.
Nepečená jablková roláda s rozinkami
Sušené rozinky spaříme vřící vodou, pak je propláchneme pitnou vodou. Nakonec je necháme zalité vodou nabobtnat min. 1 hod. na chladném místě (nebo i přes noc v ledničce). Pomeleme si ořechy (vlašské nebo lískové nebo mandle – dle chuti). Pomixujeme namočené rozinky i s vodou ručním tyčovým mixérem. Smícháme s mletými ořechy. Přidáme trochu sušeného karobového prášku (Svatojánský chléb). Dohustíme mletým lněným nebo slunečnicovým semínkem.
Tuhou směs rovnoměrně rozetřeme na igelit do tvaru obdélníku.
Nahrubo postrouháme jablka, přidáme skořici a med (nebo Stévii). Necháme je odstát. Slijeme z nich šťávu. Trochu zahustíme mletými ořechy.
Na oříškovo-rozinkovou hmotu klademe rovnoměrnou vrstvu jablkové směsi. Pomocí igelitu roládu srolujeme a necháme v ledničce ztuhnout.
Madlové rolky s broskvemi
Roládu vytvoříme tak, jak je popsána v receptu na Nepečenou jablkovou roládu. Místo strouhaných jablek použijeme nahrubo strouhané broskve.
Uděláme úzké rolády. Necháme je v ledničce min. 1 hod. ztuhnout. Z rolády pak krájíme malé roládky (rolky).
Mandlové mušle
Sušené ovoce (rozinky, datle …) spaříme vřící vodou, pak je propláchneme pitnou vodou. Nakonec je necháme zalité vodou nabobtnat min. 1 hod. na chladném místě (nebo i přes noc v ledničce). Místo sušeného ovoce můžeme použít ovoce čerstvé, které rovněž pomixujeme na jemné pyré.
Pomeleme si mandle.
Pomixujeme namočené sušené ovoce i s vodou ručním tyčovým mixérem. Smícháme s mletými mandlemi. Přidáme med, je-li směs málo sladká.
Hmotu vtlačíme do formičky ve tvaru mušle a vyklopíme.
Oříškové koláčky s jahodami
Spaříme rozinky (nebo jiné sušené ovoce). Vodu slijeme a rozinky propláchneme. Zalijeme studenou pitnou vodou. Necháme min. 1 hod. odležet na chladném místě (nebo přes noc v ledničce). Poté rozinky i s vodou pomixujeme na jemné pyré. Místo pyré lze použít i syrové ovoce (rozmixované banány, meruňky, jablka…).
Pyré smícháme s mletými oříšky (dle výběru), skořicí, citrónovou kůrou a mletým hřebíčkem na hustou hmotu. Můžeme přidat i mleté lněné semínko. Směs dle chuti přisladíme medem nebo Stévií.
Z hmoty tvoříme kuličky a dáváme na tácek. Na tácku je rozplácneme na placičku, vytvoříme důlek nebo mističku, do níž dáme jahody.
Oříškové šišky s máčeným mákem
Mák propláchneme a namočíme přes noc. Necháme raději i s vodou namočený mák v ledničce (aby se voda nekazila). Druhý den (možno použít i třetí den). Vodu slijeme a přes sítko několikrát propláchneme. Mák je nyní měkký, takže ho nemusíme mlet.
Z hmoty – recept jako na Oříškové koláčky (viz výše) vytvoříme šišky (delší noky).
Mák smícháme s medem a posypeme touto směsí oříškové noky.
Nevařená banánová pohanka s medem
Nejdříve si naklíčíme pohanku.
Klíčení pohanky: Tři dny před přípravou salátu si namočíme pohanku do vody na 24 hodin, během této doby vodu jednou vyměníme. Druhý den vodu slijeme, pohanku opatrně propláchneme, dáme ji bez vody do sítka. Sítko umístíme nad misku s vodou (aby zrnka měla dostatečnou vlhkost k růstu). Přikryjeme igelitem nebo plastovým víčkem. Necháme mírně pootevřené, aby se pohanka nezapařila a mohl se vyměňovat vzduch. Jednou denně opatrně proplachujeme (aby se klíčky nepolámaly). Třetí a čtvrtý den můžeme pohanku konzumovat (klíčky mají min. 2 cm). Před jejich vlastní konzumací je několikrát důkladně propláchneme – po promytí musí i samotné dobře chutnat.
Naklíčenou pohanku smícháme s medem a nakrájeným banánem. Sypeme drcenými ořechy dle vlastního výběru.
Indiánské placičky
Spaříme rozinky a datle. Vodu slijeme a sušené ovoce propláchneme. Zalijeme studenou pitnou vodou. Necháme min. 1 hod. odležet na chladném místě (nebo přes noc v ledničce). Poté sušené ovoce i s vodou pomixujeme na jemné pyré.
Pomeleme si oříšky (mandle, lískové nebo vlašské) a slunečnicová semínka. Přidáme mletý muškátový oříšek, citrónovou kůru, skořici a mletý hřebíček.
Z hmoty tvarujeme kuličky, které na plechu rozplácneme na placičky.
Podáváme s čerstvým ovocem nebo ovocným salátem.
Exotický dort s kokosem
Spaříme datle a fíky. Vodu slijeme a sušené ovoce propláchneme. Zalijeme studenou pitnou vodou. Necháme min. 1 hod. odležet na chladném místě (nebo přes noc v ledničce). Poté sušené ovoce i s vodou pomixujeme na jemné pyré. Můžeme přidat i pyré z rozmixovaných čerstvých banánů.
Do směsi přidáme pomixované ořechny (nejlépe mandle) a kokos. Promícháme na tuhou hmotu.
Hmotu vtlačíme do dortové formy a rovnoměrně rozprostřeme. Těsto poklademe pokrájeným ovocem (ovocným salátem – pomeranč, kiwi, banán…)
Sypeme kokosem.
Anýzové kopečky
Spaříme rozinky (nebo jiné sušené ovoce). Vodu slijeme a rozinky propláchneme. Zalijeme studenou pitnou vodou. Necháme min. 1 hod. odležet na chladném místě (nebo přes noc v ledničce). Poté rozinky i s vodou pomixujeme na jemné pyré. Místo pyré lze použít i syrové ovoce (rozmixované jablka, banány, švestky …).
Pyré smícháme s mletými oříšky (dle výběru), anýzem a citrónovou kůrou na hustou hmotu. Můžeme přidat i mleté lněné nebo slunečnicové semínko. Směs dle chuti přisladíme medem nebo Stévií.
Z hmoty kopečkovačem na zmrzlinu vykrajujeme kopečky a dáváme na tácek.
Kokosové kostky
Spaříme si datle (nebo rozinky). Vodu slijeme a datle propláchneme. Zalijeme studenou pitnou vodou. Necháme min. 1 hod. odležet na chladném místě (nebo přes noc v ledničce). Poté datle i s vodou pomixujeme na jemné pyré. Místo pyré lze použít i syrové ovoce (rozmixované banány, meruňky, jablka…).
Pyré smícháme s kokosem na hustou hmotu. Můžeme přidat i mleté lněné semínko. Směs nemusíme přislazovat. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na plech. Rozřežeme na kostky. Dáme vychladit.
Podáváme ozdobené ovocem.
Ze směsi můžeme tvarovat libovolné druhy: kuličky, placičky, nebo vykrajujeme formičkami na cukroví (hvězdičky, srdíčka, zvířátka…)
Nepečené Tirawmisu s banánem
Spaříme rozinky (nebo jiné sušené ovoce). Vodu slijeme a rozinky propláchneme. Zalijeme studenou pitnou vodou. Necháme min. 1 hod. odležet na chladném místě (nebo přes noc v ledničce). Poté rozinky i s vodou pomixujeme na jemné pyré.
Pyré smícháme s mletými oříšky (dle výběru), skořicí a citrónovou kůrou na hustou hmotu. Můžeme přidat i mleté lněné semínko.
Směs rovnoměrně rozprostřeme na plech.
Banány oloupeme a podélně rozřízneme. Vyskládáme je na hmotu na plechu. Banány tvoří jakoby vlnky.
Povrch polijeme ovocným pyré (mixované banány nebo jiné ovoce) smíchané s karobovým práškem. Vytvoří to tmavou „čokoládovou“ polevu.
Koktejlové tyčinky s melounem
Nakrájíme si různé druhy ovoce (banány, kiwi, jablka, hrozny, meloun…) na větší kousky. Ty napichujeme na špejli (jako špízy).
Oloupeme pomeranče a jablka. Ovoce rozpůlíme. Půlky položíme rozkrojenou stranou na tácek. Do půlek pak zapichujeme jednotlivé špejle s ovocem.
Při podávání přelijeme banánovým (nebo jiným ovocným) pyré.
Banánovo-karobová poleva
Pomixujeme banány (syrové neb mražené) na jemné pyré, přidáme karobový prášek.
Jahodová poleva
Pomixujeme jahody (syrové neb mražené) na jemné pyré. Dosladíme medem nebo Stévií.
Sezamovo-banánová chalva
Nameleme najemno sezamové semínko. Přidáme syrové banány. Vše vymixujeme na jemnou pastu.
KÉ) RECEPTY